Se změnou počasí nastává i čas na změnu našeho jídelníčku. Přidat bychom měli nejen koření, ale i potraviny, které mají zahřívací účinky (jáhly, rýže, pohanka). Pokud si chcete na pohance pochutnat, je dobré zvolit pohanku mechanicky loupanou. Pohanka obsahuje spoustu živin. Například rutin, který je velmi příznivý na naše cévy.

Pohanka (kroupa nebo lámanka) se dá využít jako příloha, do rizota, polévky, kaše, sladké dezerty. Pohanková mouka na lívance, zahušťování, karbanátky, pečení. Pohanková krupice na knedlíky nebo noky.

My jsme vyzkoušely recept „Falešná škvarková pomazánka“
Budete potřebovat:

1 hrnek pohanky, 1 lžíce hořčice, 2 lžíce oleje, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 3 kyselé okurky, lahůdkové droždí, majoránka, himalájská sůl, , pepř.

Pohanku lámanku zalejete v poměru 1:1 převařené vody (ne vařící, voda by neměla přesahovat 80 st., abychom nezničili cenný Rutin). Pohanku přikryjte a nechte změknout asi 20 minut (můžete dát pod peřinu, tak jak to dělaly dříve naše babičky). Cibulku osmažte do sklovata, přidejte lisovaný česnek. Okurky buď nastrouhejte nebo nakrájejte na malé kostičky. Pohanku smíchejte s ostatními ingrediencemi (můžete rozmixovat v mixéru, ale určitě ne do kaše, aby zůstali drobné kousky). Hotovou pomazánku nechte vychladnout.

Podávejte nejlépe na domácím kváskovém chlebu, posypejte pažitkou.

Přejeme dobrou chuť Šárka & Eliška