Jeho původní domovinou je Austrálie.

Ačkoliv by to do této nenápadné rostlinky hádal jen málokdo, pyšní se pozitivními účinky na naše zdraví. Léčivou částí je list.

Náhlé výkyvy teplot, sychravé počasí, nedostatek sluníčka a následná únava patří nejen k podzimu. Přestože někteří jedinci tím procházejí bez jakékoliv újmy, jiní podnikají zběsilé výpravy do lékáren a dopují se všemi možnými vitamíny. Než ale začnete panikařit, zkuste dát důvěru přírodě.

Z účinných látek, které RÝMOVNÍK obsahuje je nutné vyjmenovat především vonné silice, díky nimž je řazen mezi léčivky. Obsahuje ovšem také omega- 6 mastné kyseliny nebo vitamíny A a C.

Vzhledem k obsahu výše zmíněných vonných silic účinkuje při rýmě, nachlazení i bolestech v krku. Pomoci přitom může i při problémech s dýchacími cestami a pozitivně by měl dle všeho působit i na zdraví astmatiků. Rýmovník má kladný vliv rovněž na další neduhy. Můžete jej vyzkoušet při horečnatých stavech, bolestech hlavy, astmatu, kašli, ale také při potížích s pokožkou, tedy např. při ekzémech či po bodnutí hmyzem. Podle některých zdrojů má i antioxidační vlastnosti, účinkuje při vysokém krevním tlaku, problémech s ledvinami anebo pomůže odbourat potíže zažívacího traktu. Rýmovník můžete využít i k detoxikaci organismu a působí také proti stresu a psychickým potížím.

Sirup z rýmovníku - je lahodný, užívá se 3 x denně polévková lžíce, poté minimálně 15 minut nejíst a nepít. Lze ředit i vodou – možno i horkou, ne však vařící v poměru 1:6 a popíjet v průběhu dne. Můžete jej přidávat i do čaje jako prevenci i sladidlo.

NÁŠ TIP : Rýmovníkový sirup zalijte horkou, ne však vařící vodou 1:6 , přidejte půl kolečka citronu a nechte se zdravě rozmazlovat.


Kopřiva jako český žen-šen

Zatímco moderní lidé kopřivu vnímají jako nevítaný a neužitečný plevel, který při dotyku způsobuje nepříjemné a svědivé pálení a puchýřky, naši předkové si ji velmi považovali. I přes tuto neoblíbenou vlastnost se totiž vědělo, že se jedná o léčivou bylinu obsahující velké množství všech možných vitamínů a minerálů, a to zejména železa. Ne nadarmo je mezi bylinkáři označována jako „český žen-šen“.

Pro její žahavou schopnost se jí říká také žahavka, žíhavka či žihlava. Původně ji bylo možné najít na území celé Evropy až po západní Sibiř a Írán, dnes roste po celém světě, nejčastěji v blízkosti lidských sídlišť. Najdeme ji podél vodních toků, ve vlhčích humózních a náplavových lužních lesích a také na rumištích, navážkách, v příkopech a podél cest a plotů či poblíž zemědělských usedlostí.

Kopřiva je léčivá celá – od oddenku až po květy, jediná její část nepřijde nazmar. Účinné látky obsahuje oddenek, stonek, listy i květy a jedná se například o vitamín C, vitamín B2, provitamín A (beta-karoten), sacharidy, glukoniny, aminokyseliny, železo, vápník, hořčík, mangan, kyselinu křemičitou, mravenčí, šťavelovou, octovou a pantenovou, antioxidační barviva (karotenoidy, chlorofyl a flavonoidy), třísloviny a další látky.

Proč se doporučuje:

  • posiluje celkovou odolnost organismu (imunitní systém)
  • podporuje normální činnost cévní a dýchací soustavy
  • udržuje v normálu kardiovaskulární systém
  • podporuje normální činnost ledvin
  • zlepšuje stav kloubů
  • ulevuje od pocitu těžkých nohou
  • pomáhá vylučovat přebytečnou vodu z organismu
  • urychluje léčbu ran
  • regeneruje stav pokožky a odstraňuje lupy
  • dodává organismu osvěžení, vitalitu a energii
  • u mužů přispívá k normální funkci prostaty


Říká se, že kopřiva:

  • má močopudné a protizánětlivé účinky
  • působí proti tvorbě močových a ledvinových kamenů
  • je účinná při léčbě zánětů a nemocí močových cest
  • čistí krev a podporuje krvetvorbu
  • má dobrý vliv na játra, slezinu, žlučník i plíce
  • snižuje hladinu cukru v krvi
  • posiluje nervový systém
  • harmonizuje látkovou výměnu
  • pomáhá při bolestech hlavy
  • zabraňuje zužování cév
  • pomáhá při revmatismu a dně
  • podporuje růst vlasů
  • odstraňuje stavy únavy a vyčerpanosti
  • odstraňuje náchylnost k nachlazení a prochladnutí

Víte, že …

  • Kopřiva patří mezi vytrvalé byliny, kterou lze poznat podle plazivého a bohatě větveného oddenku, z něhož vyrůstají duté čtyřhranné lodyhy s řapíkatými listy a drobnými zelenavými květy.
  • Lodyha i listy jsou pokryté hustými chloupky, které při dotyku vypouští tři chemikálie – histamin, acetylcholin a serotonin. Právě tyto látky vyvolávají ono známé nepříjemné svědění, pálení a puchýře.
  • Kopřiva obsahuje více než 15 procent důležitých minerálních látek.
  • Čaj připravený z kopřivy velmi dobře čistí ledviny. Při častém pití by je však mohl vyčistit až „příliš“. Proto je vhodné čaj pít nejdéle 2 týdny v kuse.
  • Kopřiva omezuje tvorbu mléka u kojících matek.
  • Sirup z kopřivy - je lahodný , užívá se 3 x denně polévková lžíce, poté minimálně 15 minut nejíst a nepít. Lzeředit i vodou – možno i horkou, ne však vařícív poměru1:6 a popíjet v průběhudne .Můžete jejpřidávati do čajejako prevenciisladidlo.

NÁŠ TIP : Kpořivový sirup zalijte horkou, ne však vařící vodou 1:6 , přidejte půl kolečka citronu a nechte se zdravě rozmazlovat.